Uitleg Chakra's

Chakras zijn de energiecentra van je lichaam. Vanuit deze energiecentra worden belangrijke functies geregeld die je in je dagelijks leven constant nodig hebt. Bijvoorbeeld, hoe je emoties gereguleerd worden, hoe goed je je kunt uiten in je relaties, maar ook hoe scherp je intuïtie is.

Achtergrond

Het woord “chakra” komt oorspronkelijke uit het Sanskriet, waar het “wiel” betekent. Dat is omdat voor sommige mensen, ze eruit zien als ronddraaiende wielen. De Hindostaanse cultuur is echter niet de enige die al eeuwen lang met energiecentra in het lichaam werkt. Ook andere Oosterse culturen, de Aboriginals, en de oorspronkelijke Noord-Amerikaanse bevolking gebruikte een versie van chakras. Dat is eigenlijk ook heel logisch: de zeven chakras zijn de kern van je energie systeem, en paranormaal begaafde mensen over de hele wereld nemen ze al heel lang duidelijk waar. Hoewel er kleine verschillen zijn in hoe deze culturen chakras zien, is men het over het algemeen eens over de kleur en functie. In de laatste tien jaar zijn chakras in de Westerse wereld een bekend begrip geworden. Maar ook daarvoor waren wij ons er eigenlijk al van bewust hoe belangrijk deze energiecentrums zijn en wat ze doen. Dit zie je terug in bekende gezegdes zoals “Mijn hart slaat op hol” (ik ben verliefd, 4e chakra), of “Ik heb zo’n raar gevoel in m’n onderbuik” (emotie en intuïtie, 2e chakra). Je kent het misschien ook als je wel eens heel gestressed achter een examen hebt gezeten en je solar plexus zeer doet (regels en logisch nadenken, 3e chakra) of als je iets belangrijks probeert te zeggen en je een droge keel krijgt, of een brok in je keel als je voor een grote groep moet spreken (communicatie en wilskracht, 5e chakra).

Hoe het werkt

Het menselijk lichaam telt zeven grote chakras. Deze chakras worden van onder naar boven geteld: het 1e chakra zit dus onderdaan je lichaam, tussen je benen, en de 7e chakra boven op je kruin. Ook zijn er een aantal kleinere energiecentrums, zoals bijvoorbeeld de mini chakras in de palmen van je handen. De grote chakras hebben allemaal hun eigen kleur: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Dit is niet willekeurig gekozen, maar gebaseerd op duidelijke waarnemingen van mensen die energie kunnen zien. De kleuren komen overeen met de kleuren van de regenboog, waarbij rood de laagste vibratie heeft en indigo de hoogste. Andere mensen zien de energie van de chakras niet, maar horen het, en zeggen dat elk chakra een eigen geluid heeft. De levensenergie komt vanuit de aarde je lichaam binnen, en werkt zich van daar uit naar boven toe, dus van de laagste naar de hoogste frequentie. Deze frequentie is ook te meten. Elk chakra is verantwoordelijk voor de energie van een bepaald deel van je leven: zo gaat je hart chakra bijvoorbeeld over onvoorwaardelijke liefde, en je gevoel van verbondenheid en genegenheid voor andere mensen. Maar het gaat niet alleen om energie: ze zijn sterk verbonden met je spiritualiteit, maar ook met je fysieke lichaam, je emotionele lichaam en je mentale lichaam. Verder zijn alle chakras sterk met elkaar verbonden, en gaat het naast een gezonde stroom van energie ook om de balans tussen de chakras.

Wat heb jij aan chakras?

De gezondheid van je chakras is bijna net zo belangrijk als de gezondheid van je organen, en een goede stroming van energie door je lichaam is net zo belangrijk als een goed werkend bloedvaten stelsel. Problemen op een energie level zijn vaak de onderliggende oorzaak voor fysieke problemen (zie bijvoorbeeld, het werk van Louise L. Hay), of spelen daarbij in ieder geval een belangrijke rol. Veel mensen praten over het in balans brengen van je chakras. Dit kan je zien als het in balans brengen van verschillende onderdelen van je leven. De chakras staan namelijk niet op zichzelf, maar zijn onderdelen van een geheel: jij zelf. Als je jezelf fysiek, emotioneel en mentaal goed ontwikkeld hebt, sta je sterk en gelukkig in je leven. Als je weinig beweegt, of niet goed eet, kan dat een indicatie zijn dat je 1e chakra niet gezond is. Dit pak je allereerst aan door aan fysieke dingen te werken. Een energetische healing op je 1e chakra wil natuurlijk niet zeggen dat je gezonde beweging en voeding dus kunt laten zitten. Wel kan het problemen en blokkades aanpakken die je door gezond eten alleen niet opgelost krijgt. Dat je je chakra’s zelf misschien niet ziet, is niet zo’n probleem: je ziet je longen ook niet, tenzij iemand met speciale apparatuur er een foto van maakt. Dit doet AuraVisie voor je energie.

Er zijn zeven grote chakras in je lichaam.

De chakras worden door sommigen geassocieerd met bijvoorbeeld de sterrebeelden, organen in het lichaam, de I Ching en meer. Hier gaan we alleen in op de manier waarop de chakras van invloed zijn op je dagelijks en spirituele leven. Klik op één van de tekens hieronder voor een uitleg van een bepaalde kleur.